Inter Press Service (7 augustus 2008)

Niet naar Beijing, maar wel bidden voor China

Daags voor de Spelen staat Beijing bol van de zenuwen. Niet alleen mensenrechtenactivisten, maar ook de christelijke leiders worden aangepakt. Christelijke groeperingen over de hele wereld roepen gelovigen daarom op tijdens de Spelen te bidden voor China.

126 x bekeken

"Vooral in de vijf Olympische steden is de druk op dissidenten, dus ook op christelijke leiders, enorm toegenomen", zegt Jenö Sebök, woordvoerder van Open Doors Nederland. "Veel van hen hebben de stad moeten verlaten." Open Doors komt vanuit 25 landen op voor christenen die worden vervolgd om hun geloof.

Acht minuten bidden

"Chinese christenen hebben ons gevraagd om voor hen te bidden", zegt Sebök. "Daarom vragen we mensen om op 8-8-8, als de Spelen beginnen, acht minuten te bidden voor China. In Nederland doen meer dan duizend mensen mee, op verschillende momenten, zodat we samen de klok rond bidden.

De Evangelische Alliantie, een koepelorganisatie van christelijke organisaties en gemeenten in Nederland, stimuleert mensen ook om te bidden voor de volken in dit land. In het kader van de Spelen kan iedereen een gebedskalender downloaden, met iedere dag een ander thema. Niet alleen de huiskerken in Beijing, maar ook de slachtoffers van de aardbeving in Sichuan en de onderdrukte vluchtelingen uit Noord-Korea passeren de gebedsrevue.

De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie China Aid Association heeft speciaal voor de gelegenheid polsbandjes laten maken met de tekst "Bid voor China", in het Engels en het Chinees. Oprichter Xiqiu (Bob) Fu - die voor zijn vlucht naar de VS nog studentenleider was tijdens de opstand op het Tiananmenplein - besprak afgelopen woensdag de situatie in China met president Bush.

Op straat gezet

Op internet roept China Aid mensen op te bidden voor Bike Zhang, de voorzitter van de Federatie van Huiskerken in China, die begin juli samen met zijn vrouw Xie Fenglan uit zijn huis is gezet en door de autoriteiten van Beijing wordt gedwongen op straat te leven. De officiële reden van de autoriteiten: "Omdat ze contact hebben gezocht met de Amerikanen, en de harmonie van de Olympische Spelen hebben verstoord."

De Chinese kerken vormen samen de grootste christelijke gemeeenschap ter wereld. Behalve in de door de staat gecontroleerde Driezelfkerk en de katholieke Patriottische Vereniging komen nog eens tientallen miljoenen Chinezen samen in huisgemeenten. Volgens Open Doors is er lang niet in alle regio's onderdrukking, maar is er in de aanloop naar de Spelen harder opgetreden dan anders.

Helpt dat nu, bidden? "Wij geloven dat het effect heeft", zegt Sebök. "In de jaren tachtig hebben we wereldwijd zeven jaar gebeden voor christenen in de Sovjet-Unie. De dag nadat de campagne was afgelopen, op 1 januari 1990, werd er godsdienstvrijheid afgekondigd. Bovendien voelen mensen ter plaatse zich alleen al zelf gesteund als geloofsgenoten over de hele wereld voor hen bidden."
Gerelateerde artikelen


Gebruikte Tags: , ,


Reageren?(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Terug naar www.frankmulder.info