Inter Press Service (15 februari 2012)

Meldpunt tegen Polen leidt tot hoon en humor

Politici reageren met afschuw op de anti-Poolse website van de PVV. Op internet heeft de actie geleid tot een stortvloed aan tegenmeldpunten. Nederlanders kunnen nu nog makkelijker klagen over andere Nederlanders, over Belgen en zelfs over meldpunten.

386 x bekeken

Click here for the English version

UTRECHT, 15 februari (IPS)

De Poolse gemeenschap in Nederland kwam met de meest serieuze reactie, de website propolen.nl. Op deze site, gesteund door werkgeversorganisatie VNO-NCW, kunnen politici en andere publieke personen hun positieve ervaringen met Poolse arbeiders delen en uitleggen wat de voordelen zijn van het vrije verkeer van arbeid in de Europese Unie. De site gaat hiermee in tegen de suggestie op de PVV-site dat de migratie uit Midden- en Oost-Europa vooral heeft geleid tot overlast, zwerfvuil en verdringing op de arbeidsmarkt.

De Nederlands-Poolse rapper Mr. Polska koos voor een meer humoristische aanpak. Hij opende het Meldpunt Waardevolle Gezelligheid, waar mensen positieve en vooral gezellige verhalen over Oost-Europeanen kunnen delen. "Heb je een keer een wilde stapavond gehad met wat Polen? Heb jij hardwerkende Oostblokkers in dienst waar je heel erg blij mee bent? Meld het aan Mr. Polska via dit meldpunt." De site ziet er qua tekst en beeld precies hetzelfde uit als de PVV-site.

Meldpunt Belgen

Datzelfde geldt voor alle andere meldpunten die in de afgelopen dagen als paddestoelen uit de grond zijn gesprongen. Het Meldpunt Belgen, bijvoorbeeld, waar wordt uitgelegd dat het vrij verkeer van werknemers tussen België en Nederland heeft geleid tot veel overlast en zwerfvuil, zoals frietzakjes. De site toont, net als de PVV-site, alarmerende krantenkoppen. Hier waarschuwen ze dat "Belgisch bier vaak donker van kleur" is - en bewust zo - en dat Belgische friet frituurvet blijkt te bevatten.

De lancering van deze site werd al snel gevolgd door het Meldpunt Limburgers, omdat sommigen van hen onverstaanbaar praten en bovendien de politiek ingaan, als gevolg van het vrij verkeer tussen Nederland en Limburg sinds 1866. De insider begrijpt de steek onder water naar Geert Wilders, die afkomstig is uit Limburg. Dit meldpunt is overigens alweer gesloten omdat sommige mensen het te serieus namen, maar gelukkig kunnen de Nederlanders hun klachten kwijt bij alweer een volgend meldpunt, het Meldpunt Noord, Midden, Oost, West en Zuid-Nederlanders.

Zowel de Europese Commissie als de ambassadeurs van tien Oost-Europese staten hebben hun bezorgdheid geuit over het PVV-meldpunt. Volgens hen is de website stigmatiserend en gaat het lijnrecht in tegen de Europese waarden van vrijheid en vrij verkeer. Ook meldpunten tegen discriminatie hebben intussen al meer dan tweeduizend klachten tegen het PVV-meldpunt ontvangen.

De anti-immigratiepartij van Geert Wilders spreekt op de website van problemen die samengaan met de "massale komst van met name Polen". Mensen worden aangemoedigd om te klagen over overlast of vervuiling of wanneer ze "een baan zijn kwijtgeraakt aan een Pool" of een andere Oost-Europeaan. "Klachten worden vaak niet gemeld, omdat men het idee heeft dat er toch niets mee wordt gedaan", zegt de website. Volgens de partij waren er gisteren al 41.000 klachten ingediend.

Verdomhoekje

Ondanks alle humor is er wel reden tot zorg. "Polen worden in toenemende mate in het verdomhoekje geplaatst", zegt Malgorzata Bos-Karczewska, hoofdredacteur van Polonia.nl, de website van de Poolse gemeenschap in Nederland, dat ook achter propolen.nl zit. "Mij bereiken steeds meer voorbeelden van discriminatie en beledigingen. Het antimigrantenvirus heeft zich al door brede lagen van de bevolking verspreid."

Lokaal zijn er zeker problemen met Oost-Europese migranten, weet Bos-Karczewska. "Als het huis naast mij zou worden volgestopt met Poolse werknemers die herrie maken en zich niet weten te gedragen, zou ik ook niet blij zijn. Maar het is Nederland zelf dat al vijf jaar lang alle problemen heeft genegeerd. Sinds de liberalisering van de uitzendbranche, eind jaren negentig, zijn er tienduizend bureaus ontstaan. Zelfregulering is de norm. De meerderheid wordt gevormd door schimmige postbusbedrijven die geld verdienen door steeds maar weer nieuwe mensen uit Oost-Europa te halen, die nog goedkoper zijn. Wanneer dit fout gaat, krijgen de migranten de schuld. Maar rationele argumenten tellen niet meer in Nederland. Het land is bevangen door onzekerheid en angst voor migranten."

Van links tot rechts, alle politieke partijen distantiëren zichzelf van de PVV-campagne. Maar minister-president Mark Rutte, die de steun van de PVV nodig heeft voor zijn minderheidscoalitie, heeft gisteren opnieuw gezegd dat hij er niets over wil zeggen. Hij wil niet reageren op meningen van individuele politieke partijen.

Zelfverzonnen

De PVV heeft intussen al een lange geschiedenis van meldpunten, van een meldpunt tegen de kilometerheffing tot een meldpunt tegen "straatterreur". Afgelopen maand bleek dat een zwartboek met klachten over het verkeersplan in Den Haag, een initiatief van de lokale PVV-fractie, voor in elk geval een deel bestond uit zelfverzonnen klachten van medewerkers van de partij.

Ondertussen proberen de Nederlanders maar het beste te maken van hun nieuwe imago van klagers. Het aantal meldpunten blijft maar toenemen, ook op facebook. Intussen is er al een meldpunt tegen Midden- en Oost-Europese dj's, een meldpunt tegen Autochtone Nederlanders ("er zijn er 12 tot 14 miljoen") en zelfs een meldpunt tegen PVV-meldpunten.
Gerelateerde artikelen


Gebruikte Tags: , ,


Reageren?

Piet

Lekker allemaal die beflikkerij, door mensen met een goede baan hebben en in wassenaar, Blaricum wonen. Deze teringlui bepalen hoe wij moeten leven. Al onze banen worden door die lui overgenomen, ze werken voor 6 euro he, maar daar zullen jullie wel nix van mee krijgen, en dat is niet alleen in de tuinbouw. Heb voorbeelden van bedrijven waar nederlanders ontslagen worden onder het mom van er is geen werk meer en vervolgens lopen er een tijd later op dezelfde functies polen rond. Het is mij wel duidelijk wij nederlanders zijn voortaan 3de rangs burgers. Word tijd dat we zelf gaan ingrijpen heb in regering geen enkel vertrouwen meer. Heel dat Europa idee is maar voor een ding gemaakt, zodat werkgevers nog meer geld verdienen en wij worden aan ons lot overgelaten

Piet - 16-08-’12 14:42
boos

Ik probeer al jaren een agrarische baan te vinden in Limburg. Hoe kan het zijn dat er geen banen voor Nederlanders meer zijn?

Schandelijk!

boos - 20-08-’14 16:28


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Terug naar www.frankmulder.info