Filosofie magazine (november 2014)

De schokkende boodschap van Piketty

De economische analyse van Thomas Piketty sloeg dit voorjaar in als een bom. Hij wees erop dat vermogen meer rendeert dan inkomsten uit arbeid. De kloof tussen rijk en arm wordt dus steeds dieper. Hoe erg is dat?

141 x bekeken

De rijken worden steeds rijker, bewijst Thomas Piketty. Maar is dat erg? Dat vergeet hij filosofisch of ethisch hard te maken. Er zijn wel een paar filosofen waar Piketty zijn voordeel mee zou kunnen doen.

Thomas Piketty is een hype. De Franse econoom haalde dit jaar de bestsellerstatus met zijn boek Kapitaal, dat deze maand in het Nederlands is verschenen. En dat is knap, voor een dikke pil van 700 pagina's vol cijfers. Dat heeft natuurlijk te maken met Piketty's prikkelende kernboodschap: het geld van (rijke) mensen met kapitaal groeit altijd sneller aan dan de rest van de economie. Hij toont dat aan met een diepgravende analyse op basis van vele eeuwen aan empirische gegevens. Vervolgens knoopt hij daar de aansporing aan vast om te werken aan een mondiale vermogensbelasting, om de ontwikkeling om te keren. Maar is dat evident? Waarom is het erg dat sommige mensen steeds rijker worden, en de ongelijkheid steeds groter? Piketty geeft daar géén onderbouwing van. Op zich logisch, want een dergelijke uitspraak is eerder moreel – en Piketty is een econoom en geen ethicus of filosoof. Het is daarom tijd om Piketty's waardevolle analyse te verrijken met een paar filosofen, die hem kunnen helpen om zijn punt – voer een belasting op kapitaal in – hard te maken.

Lees verder op http://www.filosofie.nl/nl/artikel/41729/de-schokkende-boodschap-van-piketty.html
Gerelateerde artikelen


Gebruikte Tags: , , , , , ,


Reageren?(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Terug naar www.frankmulder.info