De Groene Amsterdammer online (13 mei 2020)

Geheim onderzoek naar vuurwerkramp online

Het is vandaag precies twintig jaar geleden dat de vuurwerkramp in Enschede plaatsvond, waarbij 23 mensen omkwamen en een hele wijk in de as werd gelegd. Nog steeds blijft serieus onderzoek naar de fouten van de overheid uit. Zelfstandig onderzoeker Paul van Buitenen maakt daarom vandaag zijn hele rapport openbaar waar hij vijf jaar lang aan heeft gewerkt. Ook de namen van alle betrokkenen staan online.

Uit het rapport blijkt dat onschuldigen zijn gestraft en dat het juist de overheid was die nalatig is geweest en waarheidsvinding heeft tegengewerkt. Voor De Groene Amsterdammer maakte ik er vorig jaar een reconstructie van.

69 x bekeken

De reconstructie is hier te lezen: ‘Dit is één grote doofpot­affaire’

Van Buitenen heeft zijn rapport ruim een jaar geleden al vertrouwelijk gedeeld met de Tweede Kamer en met de top van het OM, zonder resultaat. De Tweede Kamer vroeg vorig jaar advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) maar die wees dat verzoek af. Sindsdien is het stil.

In oktober deed Van Buitenen samen met Bakker, Paalman en de weduwe van een omgekomen brandweerman aangifte tegen verschillende overheden. Het OM moet er nog steeds een beslissing over nemen. Tot nog toe beriep de overheid zich altijd op het Pikmeer-arrest, dat stelt dat ambtenaren niet kunnen worden vervolgd voor strafbare feiten begaan tijdens uitoefening van specifieke overheidstaken.

Lees ook: Mijn interview met wetenschapsfilosoof Ton Derksen over tunnelvisie bij de overheid: Waarom het OM soms liegt

Om te voorkomen dat ook deze aangifte weer in de la verdwijnt, heeft Van Buitenen nu besloten om dan maar alles openbaar te maken. Vanaf vandaag, op de twintigste herdenkingsdag van de ramp, staan zowel zijn onderzoek als zijn aangifte online, inclusief alle namen. Het risico van een aanklacht wegens smaad neemt hij op de koop toe. ‘Ik weet dat dit provocerend is, maar er is geen andere optie. Het is de enige manier om ervoor te zorgen dat ze niet alle kikkers meer terug in de pan krijgen.’

Lees verder

Het onderzoek van Van Buitenen is te lezen op www.vuurwerkramprapport.nl


Gerelateerde artikelen


Gebruikte Tags:


Reageren?(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Terug naar www.frankmulder.info