De Groene Amsterdammer 24 (16 juni 2021)

Aan de grens: Hoe Miracle bij toeval asielzoeker werd

De Europese Unie werkt samen met het Libische regime om een cordon op te werpen tegen Afrikanen die naar Europa willen. Maar er zijn in Libië ook mensen die helemaal niet naar Europa willen, zegt Miracle, een 22-jarige jongen uit Nigeria die na vele omzwervingen in Utrecht is beland en alleen al door nog te leven zijn naam ‘Miracle’ waarmaakt.

Als zeventienjarige wees bedacht hij met vrienden een plan om geld te verdienen in Libië om zo te werken aan een betere toekomst voor zichzelf en zijn zusje. ‘Een man wilde ons tegen betaling door de woestijn brengen. Dat duurde drie dagen.’

Eenmaal in Libië verkocht de man hen aan een bende.

11 x bekeken

‘Ze sloten ons op in een gevangenis waar we een ruimte moesten delen met een paar honderd andere mannen.’

Slapen kon alleen lepeltje-lepeltje, met opgetrokken benen. Ze moesten elke dag naar huis bellen en werden dan met buizen op de voetzolen geslagen om losgeld los te peuteren bij hun familie.

Volgens Amnesty International zaten de afgelopen jaren vele tienduizenden vluchtelingen vast in Libische centra, waar wordt gemarteld en verkracht. Miracle had niemand om te bellen, dus na zes maanden zat hij er nog.

Tot een Nigeriaanse predikant, die er zelf ook had gezeten, de criminelen ertoe wist te bewegen om hem vrij te laten omdat hij nog zo jong was. Miracle bood zichzelf aan op de daglonersmarkt en in de tussentijd zocht hij naar een manier om terug te gaan naar zijn land. Maar dat bleek niet te kunnen. Er is geen vervoer van Libië naar Nigeria door de woestijn. ‘Als je het probeert, ga je dood.’

De enige optie is doorgaan, over de Middellandse Zee. Een baas waar hij voor werkte regelde een plekje bij een mensensmokkelaar.

De overtocht is levensgevaarlijk. Niet alleen door de golven, maar ook door de Libische kustwacht. Dit samenraapsel van Libische milities jaagt met een grote zak EU-subsidie op vluchtelingen om ze ‘op te vangen in de regio’. Als je door hen wordt onderschept, ga je linea recta weer terug naar zo’n kamp. En zo is de helse cirkel rond.

Het bootje met Miracle wist ongezien de Italiaanse kust te bereiken. En zo werd hij alsnog asielzoeker, ook al had hij over Europa nog nooit gedacht.


Het aantal in 2021 getelde doden en vermisten op de Middellandse Zee volgens het Missing Migrants Project (IOM): 813
Gerelateerde artikelen


Gebruikte Tags: , ,


Reageren?(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Terug naar www.frankmulder.info