VPRO Gids (3 maart 2024)

Docu: Vlucht uit Noord-Korea

Een gezin met kleine kinderen, een radeloze moeder en een dappere dominee nemen ons mee langs de gevaarlijke tocht die Noord-Koreanen moeten ondernemen om de lange arm van Kim Jong-un te ontvluchten, op straffe van de dood.

40 x bekeken

Noord-Korea is een levensgrote gevangenis. Kinderen leren vanaf hun geboorte dat ze in het paradijs wonen, dat hun leider goddelijk is, en dat ongehoorzaamheid de dood verdient. Wie toch, door armoede of na martelingen, de moed opbrengt om de vlucht naar buiten te wagen, moet niet proberen de grens met Zuid-Korea over te steken. De brede gedemilitariseerde zone is bezaaid met mijnen, en absoluut onbegaanbaar. Om weg te komen zul je via China moeten gaan, een land dat warme banden met Kim onderhoudt en dat vluchtelingen genadeloos terugstuurt. Ook kun je in de handen vallen van mensenhandelaars en pooiers.

 

De documentaire Flucht aus Nordkorea is gemaakt door de Amerikaanse filmmaakster Madeleine Gavin onder de titel Beyond Utopia. Op het Sundance Festival won de film vorig jaar de publieksprijs. Centraal staat een dappere dominee uit Zuid-Korea, pastor Seungeun Kim, die zijn leven en vrijheid op het spel zet om Noord-Koreaanse vluchtelingen veilig in Zuid-Korea te krijgen. Dat doet hij via een geheim netwerk (‘het ondergrondse spoor’) van zendelingen en tussenpersonen. Mooi detail is dat hij dit gevaarlijke werk ooit opzette om te kunnen trouwen met een Noord-Koreaanse die hij ontmoette tijdens een reis in China. Sinds 2000 heeft hij met zijn organisatie Caleb Mission al duizend vluchtelingen veilig in Zuid-Korea gebracht en begeleid met psychische hulp.

 

De camera kijkt mee in het leven van verschillende mensen die bij de voorganger aankloppen om hulp voor hun geliefden. ‘Mijn zoon staat nu op Chinees grondgebied. Als iemand hem pakt, moet hij terug naar het strafkamp. Kunt u nu iemand sturen om te helpen?’ Maar het meest indrukwekkend is de lange vluchtpoging van een gezin met kinderen en een 80-jarige oma. De verborgen camera maakt ons deel van deze levensgevaarlijke tocht, door bergen, oerwouden, rivieren en steden, in een adembenemende poging om buiten het bereik van de het regime te komen. Als je één fout maakt, is je leven voorbij.

 

De film toont ons zeldzame, authentieke beelden uit het dagelijks leven in Noord-Korea, waar mensen zich niet kunnen voorstellen dat er een betere wereld hierbuiten bestaat. Wat neem je als eerste mee als je toch zou moeten vluchten? Een foto van onze geliefde Kim.

 

 

Flucht aus Nordkorea, dinsdag 5 maart, 21.40u, ARTE
Duits gesproken
Gerelateerde artikelen


Gebruikte Tags: , , ,


Reageren?(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Terug naar www.frankmulder.info