terug naar frankmulder.info

Wie is Frank?

Mijn tijd verdeel ik grofweg tussen mijn werk als journalist/schrijver en mijn leven in de wijk Overvecht. Deze site gaat vooral over het eerste, maar over het tweede kun je onderaan kort iets lezen.

De kenner zal merken dat ik erg geïnspireerd ben door Jacques Ellul, een Franse denker/doener, die bekend is geworden met zijn motto think global, act local. Ik geloof dat er meer is dan we kunnen zien, en dat er een wereld aankomt waar geen oorlog meer is, geen pijn, geen armoede en geen onrecht, en dat al deze machten het uiteindelijk zullen afleggen tegen het goede nieuws van Jezus Christus. Dat motiveert mij om scherp te kijken naar de achterkant van het nieuws, op zoek naar hoop in een wereld in crisis.

Schrijverij

Als journalist, schrijver en onderzoeker ben ik vooral nieuwsgierig naar maatschappelijke ontwikkelingen op de lange termijn, op het gebied van economie, technologie, religie en internationale betrekkingen. Eigenlijk dus een soort trendwatcher die wil weten hoe de wereld in het groot verandert en wat dat voor ons persoonlijk betekent.

In 2015 schreef ik het boek De geluksmachine. Eerder heb ik samen met Freek Koster Moet groei? en Economie op ramkoers geschreven.

Ik schrijf voor De Groene Amsterdammer, Filosofie Magazine, VPRO Gids, Trouw, Inter Press Service, Nederlands Dagblad en meer.

In 2015 voerde ik een onderzoek uit naar ISDS, oftewel investeringsarbitrage, met steun van een EU Journalism Grant. Het resultaat is onder meer verschenen in De Groene Amsterdammer, Der Spiegel Online en The New Internationalist, en is genomineerd voor de Loep, de jaarlijkse prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten.

Leven in Overvecht

Een deel van mijn werkweek gaat op aan andere dingen dan schrijven. Ik woon in een woongemeenschap, Overhoop, in Utrecht Overvecht. Wij willen betrokken zijn bij onze buurt. Dat doen we onder andere door een plek te bieden voor mensen die geen (t)huis hebben, zoals vluchtelingen. Buitenshuis ben ik vooral actief voor een buurtkerk en heb ik een natuurgroep. Maar dit leven is niet helemaal in hokjes te stoppen. Samen met veel mensen om me heen, uit allerlei culturen, proberen we familie te zijn in een omgeving waar veel armoede en eenzaamheid is. Zie ook www.leveninovervecht.nl.

Op deze twee filmpjes kun je mij in gesprek zien over mijn leven en over mijn laatste boek, De geluksmachine: een radio-uitzending bij de NTR en een interview in het programma De Nieuwe Dag. Voor artikelen die ik over mijn wijk heb geschreven, zie tag: Overvecht.

Cv

Ik ben geboren in 1978. Ik heb een propedeuse natuur- en sterrenkunde (1997) en een doctoraal geschiedenis van de internationale betrekkingen (2002), beide behaald aan de Universiteit Utrecht.

In 2001 en 2002 was ik jongerenvertegenwoordiger in de Nederlandse delegatie voor de VN-Commissie Duurzame Ontwikkeling en de World Summit in Johannesburg. In 2002-2003 deed ik een onderzoek in Uganda naar betaalbare mobiliteit. In 2007 volgde ik in India een zesweekse training over armoede. Van 2002 tot 2010 werkte ik parttime als voorzitter van Time to Turn. Vanaf 2009 woon ik in woongemeenschap Overhoop en ben ik actief voor een kleine multiculturele buurtkerk, in de Utrechtse wijk Overvecht.

Contact: 06-18409284 of frank@frankmulder.info.

Who is Frank?

Frank Mulder (1978) is researcher, writer and journalist. He is curious about long term developments in the field of economy, technology, religion and international relations. His motto is "think global, act local", borrowed from one of his sources of inspiration, Jacques Ellul. He is always interested in the back side of the news, in search for hope for a world in crisis. He works for De Groene Amsterdammer (weekly), Trouw (daily newspaper), Inter Press Service (news agency), Kijk (popular science magazine), and many more.

In 2015 he carried out a research on ISDS, or investment arbitration, with an EU Journalism Grant. His articles appeared in De Groene Amsterdammer, Der Spiegel Online, and The New Internationalist, among others. The project was nominated for the Loep, the prize for the best research journalism in the Netherlands and Belgium.

Frank is the author of three books. In the first two he researched the topic of economic growth and the economic crisis. His latest book, published in 2015, De geluksmachine (The Happiness Machine), describes the emergence of a "hyperreality", a technical reality which is meant to be an improved version of reality, where everything is smooth and fine. But it is directed by structures that can't be managed anymore. More and more we are managed by them. How can we escape?

Frank obtained a Master in History of International Relations at Utrecht University (2002) and a Propedeuse Physics & Astronomy at Utrecht University (1997).

Next to his journalistic work, Frank is actively involved in his community, in a poor neighbourhood in Utrecht. He is leader and participant in several local and church initiatives.