Inter Press Service (7 juni 2010)

Honderdduizend Nederlanders verrast door optimistische nep-Volkskrant

"Wereldwijde klimaatdeal", "Veel minder bezuinigingen nodig" en "Politici kiezen op het nippertje voor optimistische campagnes". Dat staat te lezen in een wel heel bijzondere editie van de Volkskrant die vandaag gratis aan honderdduizend Nederlandse forenzen is uitgedeeld. De redactie van de Volkskrant zelf wist er niet eens van.

58 x bekeken

-->

Voor de meeste reizigers is het nog te vroeg in de morgen om het grote nieuws tot zich door te laten dringen. Niet alleen het klimaatakkoord, maar ook de nieuwe berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) zijn te mooi om waar te zijn. "Als we de welvaart eerlijk zouden verdelen, hoeft er niet eens bezuinigd te worden", schrijft de krant. "We zijn ietwat te zwartgallig geweest", aldus CPB-directeur Coen Teulings. Alle verkiezingsprogramma's kunnen op de schop.

Volgens deze "Volkskrant" althans. Het blijkt te gaan om een stunt van een aantal mensen die betrokken zijn bij maatschappelijke organisaties en met deze namaakkrant nieuws willen brengen "zoals het ook kan zijn".

"De verkiezingscampagne gaat alleen maar over de vraag wie er het meest kan bezuinigen", zegt Marcel Bolech, een van de initiatiefnemers. "Maar met een paar kleine stappen zou de wereld er al veel socialer en duurzamer uit kunnen zien. Wij willen mensen inspireren om daar zelf mee aan de slag te gaan."

Samen met negen andere redacteuren en drie keer zoveel schrijvers heeft hij op persoonlijke titel in het diepste geheim gewerkt aan deze krant, die vanochtend vroeg door 130 vrijwilligers in ruim dertig stations aan reizigers is uitgedeeld.

Lekker formaat

"Wat me opvalt aan de krant? Dat het een lekker formaat is", zegt een student die in Utrecht op de trein zit te wachten en al ten minste vier pagina's gehad heeft. Hij heeft verder niets vreemds gezien. Hetzelfde geldt voor opvallend veel andere reizigers. Het is niet duidelijk of het aan hun nachtrust ligt of aan hun algemene kennis, feit is dat nieuws als "EU opent grenzen voor migranten" en "Oliemaatschappijen worden opgesplitst" amper tot consternatie leidt.

Bij reiziger Jaap Renkema begint het kwartje te vallen. "Er stond iets in over een schandaal in de Eerste Kamer. Zoiets zou toch wel op de radio komen? Ik twijfel wel een beetje of alles waar is wat hier staat."

"Dat is precies onze bedoeling", zegt vormgever Dirk Everse, die in een donkere stationstunnel zijn eigen ontwerp voor het eerst in handen krijgt. Hij heeft de Volkskrantlettertypes gekocht en is in navolging van de Yes Men, de Amerikaanse activisten die in 2008 een "spoof" van de New York Times maakten, aan de slag gegaan. "Mensen moeten in de trein zitten, de krant lezen en er dan langzaam achterkomen dat er iets aan de hand is."

"Hier word ik heel blij van. Ik heb het zelf ook wel eens willen doen", zegt een mevrouw glimlachend, terwijl ze met een krant onder haar arm in de trein naar Amsterdam stapt.

Gratis taart

In verschillende advertenties komen bedrijven terug op eerder gemaakte fouten. Supermarktketen C1000 roept consumenten op al het vlees terug te brengen dat niet op duurzame wijze geproduceerd is, BP biedt zijn excuses aan voor haar leugens vlak na de olieramp in de Golf van Mexico en ABN Amro biedt iedereen een gratis stukje taart aan als bedankje voor de financiële steun die het van de maatschappij heeft gekregen.

Op de site van de echte Volkskrant laat hoofdredacteur Pieter Broertjes weten de actie wel te waarderen. Ook de site van de Volkskrant is overigens volledig nagebootst: zie www.volks-krant.nl

.
Gerelateerde artikelen

Reageren?

Eelke

briljant!

Eelke - 07-06-’10 17:00


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Terug naar www.frankmulder.info