overig - Timon magazine (juli 2012)

Wat is kerk?

Hoe kun je kerk zijn anno 2012, nu instituten uit zijn en de kerkzalen leeg? Wat is kerk eigenlijk?

162 x bekeken
    Lees ook: Terreur (Nederlands Dagblad)

Heel ingewikkeld is het niet, het concept kerk. Voor Paulus waren dat bijvoorbeeld alle heiligen "in Efeze, in Jezus Christus". Ik woon in de Utrechtse achterstandswijk Overvecht. De kerk daar is dus de gemeenschap van iedereen die in Overvecht, in Jezus is.

We zijn hier ooit begonnen met een paar mensen regelmatig te bidden voor de wijk. Dit is in zes jaar uitgegroeid tot een hele wirwar aan relaties en activiteiten, compleet met een woongroep, een huisgemeente en maandelijkse vieringen, met daaromheen een hele kring mensen die gewoon Gods liefde aan hun buren willen laten zien en af en toe meedoen met feestjes en maaltijden. Want dat is misschien het belangrijkste kenmerk van Gods koninkrijk: er wordt altijd goed gegeten!

Voor mij is dit familie. Een grote extended family waar steeds meer mensen bijkomen. Een Iraniër die in Jezus gelooft en meehelpt in de moestuin. Een eenzame vrouw uit de katholieke kerk die op een Taizéviering komt bij ons in huis. Een illegale Marokkaan die moslim is maar graag meedoet met onze bijbelstudie. Samen zijn we een familie, op zoek naar het koninkrijk van God.

Af en toe wordt ik wel eens moedeloos van de oneindige hoeveelheid ellende, depressies en opvoedproblemen hier waar een leven lang maatschappelijk werk niet tegenop kan. Maar ik heb het idee dat juist in hier, uit onze comfortzone, tussen mensen die arm zijn en buitengesloten, Gods rijk groeit. Daar leer je pas echt te delen, je illusies los te laten, bij de dag te leven en God te zoeken. Dat is in elk geval mijn hoop en daar wil ik meer van weten. Ik wil daar ook bij horen. Niet om de sociaal werker uit te hangen, maar omdat ik hén nodig heb.

 

De wereld gaan we niet verbeteren. Er gaat zo veel kapot, alleen ons plein al wordt over anderhalf jaar gesloopt. Maar zei Maarten Luther niet al dat, als morgen de sloophamers komen, je vandaag nog een appelboom moet planten? Dat doen we dus. We planten appelboompjes, organiseren concerten, zingen liedjes, bieden onderdak aan mensen, bakken taarten, doen bijbelstudie, vieren avondmaal en organiseren pannenkoekenfeestjes in het park. Samen wachten we op de dag dat alle machten en zelfs de dood verslagen zijn en dat we allemaal één familie zullen worden. Dat is kerk voor mij.
Gerelateerde artikelen


Gebruikte Tags: , ,


Reageren?

Hannah den Otter-Stribos

Goed bezig Frank. Mooi verhaal, en mooi dat het Over Hoop gaat.

Hannah den Otter-Stribos (URL) - 16-09-’12 13:43
Jonathan

Mooi artikel Frank! 8 jaar later is het plein er nog steeds toch? :)

Jonathan - 22-08-’20 22:20


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Terug naar www.frankmulder.info