Nobiles (juli 2007)

Buurten bij de baas - Eppo van Berckelaer

Frank & Freek gaan op zoek naar de mens achter de manager en drinken er een kopje koffie bij. Deze keer: Eppo van Berckelaer (33), marketing director O'Neill Europe. Waarom is O'Neill uit? Waarom ben je zo goed?

1090 x bekeken

O'Neill, dat hadden we vroeger groot op onze T-shirts staan. Waarom is het uit?
Misschien zijn jullie de doelgroep ontgroeid. Onze omzet is namelijk wel gestegen en de O'Neill-agenda is nog steeds de best verkopend agenda in Europa. Een tijdlang was windsurfen heel populair in Nederland, en een tijdje later de neonkleurige skipakken. Daar denken mensen vaak aan terug. We zijn in Nederland na Nike en Adidas het grootste merk in sportkleding

Is surf ook de dresscode hier?
Het is inderdaad een bedrijf waar mensen snel een korte broek aandoen als het een beetje zomer begint te worden. En slippers. Je ziet hier veel terug van onze eigen collectie.

Vakidioot of manager?
Ik ben vooral manager. Ik heb hiervoor bij Coca-Cola gewerkt als verantwoordelijke voor het merk Coca-Cola in Nederland. Ik hield ik me bezig met allerlei vormen van sportmarketing, ik deed het contract met Van Nistelrooy en ik activeerde sporttoernooien. Sinds een jaar werk ik hier.

Verkoop je producten of een lifestyle?
Een lifestyle. Dat krijgt wel vorm door de 1300 producten die we per seizoen aanbieden, maar het is vooral de spirit van de oprichter Jack O'Neill die we verkopen. Dat is de man die in 1952 het wetsuit uitvond omdat hij langer wilde surfen in het ruige, koude Noord-Californië. Zijn befaamde eerste woorden tegen de pers waren 'I just wanted to surf longer'. We organiseren onze evenementen om dat gedachtegoed uit te dragen: to inspire the surfers' evolution. We willen mensen in staat stellen het maximale uit de sport halen.

Het merk is het belangrijkste onderscheid met je concurrenten.
Maar we verkopen wel goed spul. Er zitten geen kapotte ritsen aan, we leveren kwaliteit. Maar inderdaad, het verschil met andere bedrijven is niet zo groot. Allemaal hebben ze felle prints, omdat ze hun inspiratie toch halen uit dezelfde doelgroep. We vissen in dezelfde vijver. Als marketeer moet je de bedrijfsfilosofie goed en duidelijk uitdragen. En altijd een nieuwe generatie aanboren, want anders sterf je met je doelgroep.

Hoe ver mag je daarin gaan? Mag je reclame maken voor kinderen?
Het ligt eraan wat voor reclame het is. Bij Coca-Cola hadden we de regel: geen reclame voor kinderen onder de twaalf jaar. Al die flippo's in chipszakken en op kindernetten, dat zijn heel uitgekiende strategieën. Gelukkig worden de reclameregels nu herschreven, ik vind dat het de goede kant opgaat.

Voor welk bedrijf zou je niet willen werken?
Ik zou niet bij een sigarettenfabrikant kunnen werken. En ook niet bij Pepsi, of bij een concurrent van O'Neill. Dat vind ik toch niet kunnen, ik heb te veel aan die bedrijven te danken.

Moet O'Neill iets doen voor een betere wereld?
Ja, dat vind ik wel. We maken gebruik van de natuur, dus dan moet je ook iets terugdoen. Onze oprichter is begonnen met kustprojecten voor kinderen, zonder commercieel oogpunt. Om ze bewust te maken van de omgeving en de natuur waarin ze leven.

Sommige bedrijven pronken met zo'n project, maar vertellen niet waar hun kleding of hun katoen vandaan komt.
Ook onze producten moeten aan veel vereisten voldoen. In deze tijd ontkom je er niet aan: je moet maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daar dwingt de consument je wel toe. We hebben regels, over kinderarbeid en zo, en we sluiten bepaalde leveranciers uit. Over katoen weet ik niet zo veel, ik denk niet dat dat biologisch is.

Welke film heeft je aan het denken gezet?
Er zijn zo veel films die me aan het denken zetten. Een mooie film vond ik Shawshank Redemption. Maar ik hou ook van platte films, zoals Braveheart. Grote epics.

Noem je jezelf daarom 'Epic Eppo'?
Haha, nee, dat is door iemand anders bedacht. Die poster waar dat opstaat, kreeg ik van een jongen die ik amper kende. Eppo is van zichzelf al een bijnaam.

Wat zou je indianennaam zijn als je die mocht verzinnen?
Je bedoelt zoiets als Dancing Feather? Tsja. Ik ben iemand die van de natuur houd. Ik vind mezelf een open ondernemer. Ik vind mijn kinderen leuk en besteed graag tijd aan mijn familie...

Dan kom je toch uit op iets als Dancing Feather.
Dat klinkt een beetje te depressief. Jullie verzinnen maar wat. Als je maar niet boven het interview zet 'Epic Eppo wordt Dancing Feather'.

Waarin ben je ouderwets?
Ik denk dat ik huiselijker ben dan ik had gedacht. Dat merk ik nu ik kinderen heb. Ik woonde altijd in Amsterdam of Rotterdam, of in het buitenland, maar nu woon ik in Abcoude en ik vind het nog lekker ook.

Wanneer heb je voor het laatste een nutteloze aankoop gedaan?
O, je koopt ontzettend veel meuk als je kinderen hebt. Speelgoed, op rommelmarkten. Ik ben niet koopziek of zo, maar we hebben heel veel waar we niks aan hebben. Dat sturen we dan weer naar Polen of Roemenië.

Ben je Europeaan?
Ik ben Nederlander. Maar je kunt toch én teckel én hond zijn? Ik ben de marketing director van O'Neill Europe, ik kan niet met een Nederlandse blik de Franse markt bekijken.

Wil je altijd werken bij een groot merk?
Ja, hoewel de principes van de marketing altijd hetzelfde zijn, al verkoop je luiers. Maar een mooi merk is wel iets waar je trots op kunt zijn. Ik vind het belangrijk dat werknemers trots zijn op hun bedrijf. En bovendien sta ik liever op de Olympische Spelen dan op de huishoudbeurs.

En het lukt je nog ook. Waarom ben je eigenlijk zo goed?
Marketing is eigenlijk heel simpel. Sommige mensen maken het erg ingewikkeld, die gaan alles fragmenteren in plaats van segmenteren. Ik denk dat ik vooral het geluk heb gehad om met goede mensen samen te kunnen werken. Ik heb bij Coca-Cola veel geleeerd. Ik heb wel een open mind. Als ik iets niet weet, en dat gebeurt want kleding is een nieuwe sector voor mij, dan vraag ik het gerust.
Gerelateerde artikelen


Gebruikte Tags:


Reageren?(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Terug naar www.frankmulder.info