Nobiles (oktober 2007)

Buurten bij de baas - Melek Usta

Frank & Freek gaan op zoek naar de mens achter de manager en drinken er een kopje koffie bij. Deze keer de "zwarte zakenvrouw van het jaar". Mogen we jij tegen u zeggen? Kun je moslim zijn én feminist?

644 x bekeken

Frank & Freek gaan op zoek naar de mens achter de manager en drinken er een kopje koffie bij.Deze keer: Melek Usta (37), directeur van het wervings- en selectiebureau Colourful People.

Mogen we jij tegen u zeggen?
Ja, asjeblieft!

Die entree hier beneden komt nogal statig over, vandaar.
Dat is een receptie voor alle bedrijven die hier zitten. Weet je dat ik het bedrijf ben begonnen in mijn flatje in Amsterdam, drie hoog? De eerste klant die binnen kwam, zei: 'Zo, dit had ik niet verwacht.' Het had wel z'n charmes, de KPN-aansluiting die ik zelf moest regelen, het eerste briefpapier... Maar op een gegeven moment moet je natuurlijk wel groeien en de dingen wat beter organiseren. Als je je creativiteit maar niet laat varen.

Ja, doen jullie nog wel gekke dingen?
O ja, hoor, een tijdje geleden bedacht iemand op een namiddag dat onze doelgroep iedere dag hier op station Schiphol loopt. Met vrolijke flyers en T-shirts zijn ze iedereen die blij keek aan gaan spreken met: 'Volgens mij ben jij wel iemand om bij ons te werken.' Creatief zijn is belangrijk, veel grote organisaties maken alles dood met regelzucht, controle en structuren.

Lig dat aan grote organisaties, of aan de cultuur Nederlanders?
Ja, misschien ook wel. Ik vind het wel charme hebben hoe jonge Turken, met bravoure en common sense, zonder veel opleiding, een businessplan kunnen presenteren. Natuurlijk gaat er ook veel fout, maar die houding vind ik mooi. Als ik vlak voor het weekend ontdek dat er een laptop nodig is, bel ik Atila en die regelt er eentje voor maandagochtend. Nederlanders zijn niet zo flexibel, die hebben altijd weer formulieren en procedures.

Zijn Turken ook wel eens lastig?
Af en toe zijn ze wel een pain in the ass. Ze kunnen wel erg veeleisend zijn. Ben je familie of vriend, dan word je continu opgeëist. In dat soort zaken ben ik erg Nederlands, ik voel me niet fijn meer als ik geclaimd word. En o ja, Turkse mannen hebben wel een heel kort lontje. Dat is wel lekker generaliserend hè?

Prachtig. Nog zo een: waar moeten we heen om de Turkse ziel te begrijpen?
De Turkse ziel? Als ik naar mezelf kijk, zou ik zeggen: die is temperamentvol, emotioneel, met pieken en dalen. Je zou in elk geval naar Istanbul moeten, de stad van migranten, waar het oude conservatieve en het moderne liberale elkaar ontmoeten. De Sultan Ahmet, het mondaine Taksim, die twee gezichten kun je beide zien.

Niet naar de voetbalstadions?
Nou, ik heb er niets mee. Misschien omdat mijn ex profvoetballer in Istanbul was? Ik ga wel naar de sportschool, dat kan lekker op mijn eigen tijd.

Je bent vorig jaar uitgeroepen tot zwarte zakenvrouw van het jaar. Zie je het als een oeuvre- of stimuleringsprijs?
Toch meer een stimuleringsprijs. Ik zie de prijs niet als een erkenning voor wat ik gepresteerd heb. Ik ben een ondernemer in hart en nieren en ik ben nog niet klaar. Maar het heeft me wel een enorme boost gegeven, niet alleen doordat het publiciteit genereert, maar vooral omdat je er een bereikbaar rolmodel mee creëert voor veel vrouwen die tegen problemen in de arbeidsmarkt aanlopen.

Is het idealisme of bewijsdrang?
Beide. Ik ben opgegroeid als kind van Turkse arbeiders, en ik merkte al snel dat niet alles je dan komt aanwaaien. Daardoor leer je al vroeg op eigen benen te staan, en je kansen te grijpen. Maar ook wilde ik Nederland mooier maken, niet op een softe manier, maar met een goede business case. Heel veel hoogopgeleide allochtonen weten de weg naar de arbeidsmarkt niet te vinden. Dat is zonde.

Wie is jouw held?
Oprah Winfrey. Er zit zoveel positiviteit in haar boodschap. Daarmee empowert ze vrouwen om in zichzelf te geloven, om hun talenten aan te wenden.

Wat is de meest interessante persoon waar je het niet mee eens bent?
Ik denk de Turkse premier Erdogan. Ik heb veel respect voor wat hij heeft neergezet, hij heeft de economie naar een gezonder niveau getild, de inflatie is verdwenen. Maar ik vind het ook wel eng. Hij is van de fundamentalistische AK-partij en ik ben benieuwd of hij nu wel of niet de wolf in schaapskleren is. Ik ben een feminist in hart en nieren.

Kun je moslim zijn én feminist?
Ja. Al doe ik er niets meer mee, ik geloof wel in God, en ik ben feminist.

Zou je stiekem niet een dag lang een man willen zijn aan het hoofd van een grote multinational? Of liever een zangeres in een bar?
Een man! Dat zou ik heel graag een dag willen zijn. Ik benijd ze wel, ze staan veel lichtvoetiger in de wereld. En dat is vooral voor jezelf wat makkelijker. Vrouwen maken zich soms te veel zorgen om onbenulligheden. Ik in elk geval. Ik heb me laten vertellen dat mannen ook wel hun twijfels hebben, maar ik ben soms veel te veel kritisch naar mezelf.

Ken je nog andere leuke bazen die we zouden kunnen interviewen?
Leuke? Hmm. Eerlijk gezegd vind ik de meeste managers heel saai, haha!

Waar je in gelooft, gebeurt altijd, staat er op jullie website. Mislukt er dan nooit eens wat?
Ja, mislukkingen heb je wel nodig, anders word je een naar mens. Ze dragen ook bij aan waar je uiteindelijk uitkomt. Maar ik geloof wel absoluut dat je de fun van je leven in je eigen hand hebt als je dicht bij jezelf blijft. En dat je de plicht hebt om je dromen na te jagen.
Gerelateerde artikelen


Gebruikte Tags:


Reageren?Terug naar www.frankmulder.info