Filosofie magazine (april 2014)

Uitloggen kan niet: leven in de digitale maatschappij

‘De dominantie van data verandert onze wereld ingrijpend.’ Is dat een vloek of een zegen? Een debat over nieuwe informatietechnologie.

78 x bekeken

"Information is the new oil", zeggen ze. In de digitale samenleving, waar we steeds meer teksten, foto's, berichten, betalingen, telefoontjes, locaties en andere gegevens digitaal delen, is informatie de nieuwe olie. Niet alleen omdat het een smeermiddel is, maar ook omdat je er schathemeltjerijk van kunt worden als je dicht bij de bron zit. Zoals Amazon, dat zo veel weet over ons koopgedrag dat het met steeds grotere nauwkeurigheid kan voorspellen wat het volgende boek is dat we gaan kopen. En het daarom vast met speciale korting in ons scherm gaat aanprijzen, opdat de kassa blijft rinkelen.

Maar net als olie wordt informatie ook steeds meer een kracht die andere zaken aanstuurt, zegt Geert Lovink, mediatheoreticus en internetcriticus bij het Institute for Network Studies in Amsterdam. "Vroeger werd informatie gezien als derderangs kennis. Na de wijsheid van de filosofen en de kennis van de wetenschap stond informatie. En daaronder zou je data, de niet-gestructureerde informatie, nog kunnen plaatsen. Dit is een hiërarchische, humanistische manier van kijken. Heel nobel. Maar de piramide is tegenwoordig omgedraaid. Systemen worden niet langer aangestuurd door wijsheid, maar door data."

[...]

Verder lezen? Zie http://www.filosofie.nl/nl/artikel/32928/index.html
Gerelateerde artikelen


Gebruikte Tags: ,


Reageren?(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Terug naar www.frankmulder.info