Archief

terug naar frankmulder.info

Waarom India geen supermacht gaat worden

in: Trouw (16 juli 2010)

Dubbele groeicijfers, een kwart miljoen IT'ers per jaar en over een tijdje de grootste bevolking op aarde betekenen nog niet dat India een supermacht kan worden, betoogt historicus Ramachundra Guha.

>> meer...


Tien redenen waarom India geen supermacht gaat worden

in: Inter Press Service (23 juni 2010)

De supermachtaspiraties van sommige Indiase leiders zijn dwaas en misleidend, zegt de prominente Indiase historicus Ramachandra Guha. De democratie wordt gevaarlijk ondermijnd door de groeiende kloof tussen arm en rijk, religieus extremisme, linkse terreur en nog zeven andere problemen. De corrupte en verzwakte staat kan beter eerst werk maken van stabiliteit in eigen land.

>> meer...


Zweeds oliebedrijf medeplichtig aan oorlogsmisdaden Soedan, beweren hulporganisaties

in: Inter Press Service (9 juni 2010)

Europese hulporganisaties, waaronder IKV/Pax Christi, willen een juridisch onderzoek naar het Zweedse bedrijf Lundin Oil en het Oostenrijkse OMV in verband met mogelijke medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Soedan.

>> meer...


Honderdduizend Nederlanders verrast door optimistische nep-Volkskrant

in: Inter Press Service (7 juni 2010)

"Wereldwijde klimaatdeal", "Veel minder bezuinigingen nodig" en "Politici kiezen op het nippertje voor optimistische campagnes". Dat staat te lezen in een wel heel bijzondere editie van de Volkskrant die vandaag gratis aan honderdduizend Nederlandse forenzen is uitgedeeld. De redactie van de Volkskrant zelf wist er niet eens van.

>> meer...


Voor Noord-Koreanen is voetbal lichtpuntje in duisternis

in: Inter Press Service (7 juni 2010)

Het Noord-Koreaanse voetbalteam is vorige week aangekomen in Pretoria. Iedere overwinning van de "gevleugelde paarden" op het WK zal ongetwijfeld worden aangegrepen om de Grote Leider te danken voor zijn kracht en inspiratie, zoals altijd. Maar dat geeft niet, voor de gewone Noord-Koreaan zou een nationaal succes een welkom lichtpuntje zijn in zijn donkere bestaan.

>> meer...


Slijpsteen - Debat over vingerafdrukken

in: overig Visie 19 (15 mei 2010)

Stelling van de week: "'Het is goed dat de overheid een bestand aanlegt met vingerafdrukken van alle burgers"

Sinds september 2009 moeten alle burgers bij de aanvraag van een nieuw paspoort vier vingerafdrukken afgeven. Deze zogenaamde biometrische gegevens komen niet alleen op een chip op het paspoort, maar ook in een centraal computerbestand. Een bestand met daarin kenmerken van alle burgers, dat met andere informatie, bijvoorbeeld een irisscan, kan worden aangevuld. "Handig," zeggen voorstanders. "Gevaarlijk," vinden tegenstanders.

>> meer...


Bevrijd van de markt

in: Nederlands Dagblad (1 mei 2010)

De economie krabbelt vanzelf weer op, zeggen deskundigen. Als we maar vertrouwen. Maar dat gaat Roelf Haan, voorzitter van ontwikkelingsorganisatie Solidaridad, niet zomaar doen. ,,Economen willen het systeem op de rails krijgen en dan aan het systeem overlaten wie er wel en niet mee mag doen. Ik vind dat we buiten het systeem moeten denken.’’

Dit interview is een ingekort hoofdstuk uit ons boek Economie op ramkoers.

>> meer...


Laat Angela Merkel maar de Sandra Bullock uithangen

in: Volkskrant (1 mei 2010)

Om de hongerige beleggers te voeden hebben Griekenland en Portugal per direct geld nodig, heel veel geld. Maar kunnen ze het ooit terugbetalen? We doen er goed aan nog eens naar de oude actiefilm Speed te kijken.

>> meer...


"Oorzaak kredietcrisis niet aangepakt"

in: Inter Press Service (28 april 2010)

Kan een land als Griekenland zijn schuld weggroeien? Volgens de 71-jarige Amerikaanse milieueconoom Herman Daly loopt de groei tegen grenzen aan, en zullen er dus landen failliet gaan. "De schulden zijn harder gegroeid dan de opbrengst. We houden onszelf voor de gek."

Dit artikel - een verkort fragment uit ons boek Economie op ramkoers - verscheen op de websites van verschillende Belgische kranten.

>> meer...


Wees nu eerlijk, wie creëert er nog waarde?

in: Filosofie magazine (mei 2010)

Wanneer de Commissie-De Wit de Kamer komt vertellen welke toezichthouder nu het meest verantwoordelijk was voor de kredietcrisis, kunnen politici eindelijk proberen de vastgelopen machine weer te fiksen.

IJdele hoop, denkt Ad Verbrugge. "De economie is geen machine en we kunnen 'm ook niet fiksen. Economie is een onderdeel van onze cultuur. Die cultuur is op drift." We staan nog maar aan het begin van een heel grote crisis, waarschuwt de cultuurfilosoof in ons boek Economie op ramkoers. Filosofie Magazine plaatste het hoofdstuk als los interview.

>> meer...


Now available in English

voorkant

Blog