Archief

terug naar frankmulder.info

Vrije ruimte uithakken

in: Karavaan der Zotten (3 mei 2024)

‘Wat goed dat jullie dit doen.’ ‘Wat nobel.’ Er zijn wel eens mensen die dit soort dingen zeggen als ze onze woongemeenschap zien, alsof we een soort weldoeners zijn in een ‘achterstandswijk’ met zielige mensen. Een vervelend soort compliment, dat bovendien niet klopt.

>> meer...


Wij weigeren vijanden te zijn

in: Karavaan der Zotten (19 april 2024)

Midden in bezet gebied probeert de Palestijnse Daoud Nassar met zijn familie om niet te vechten, niet te vluchten én niet lijdzaam toe te kijken.

>> meer...


Nederland volledig vegan: het kán

in: De Groene Amsterdammer special Klimaatrechtvaardig ontwerpen (16 april 2024)

Hoe zou ons land eruit gaan zien als we stoppen met het produceren en eten van vlees en zuivel? Veel mooier, zegt landschapsarchitect Berno Strootman na een wetenschappelijke doorrekening.

>> meer...


Hete hangijzers in het voedselsysteem (1) - knutselen aan planten

in: Foodlog, De Groene Amsterdammer 14 (3 april 2024)

Als we mogen knutselen aan plantengenen, kunnen we meer doen tegen honger, zeggen onderzoekers. Onzin, zeggen anderen. De natuur is geen lego en de economie al helemaal niet. Deel 1 in een serie voor De Groene Amsterdammer en Foodlog over hete hangijzers in het voedselsysteem.

>> meer...


Financiering van burgercollectieven

in: overig (22 maart 2024)

Begin dit jaar kwamen experts uit banken, overheden en burgercollectieven samen om te bespreken welke obstakels er zijn om wooncoöperaties en andere collectieve projecten te financieren. Samen met Gerben Kamphorst schreef ik hier een whitepaper over, in opdracht van Collectieve Kracht, Katalys en de Triodos Bank.

>> meer...


Oorlog is hel

in: Karavaan der Zotten (11 maart 2024)

De weldenkende meerderheid, van links tot rechts, twijfelt niet: wij moeten weer wapens kopen, raketten bouwen en legers uitbreiden. Voor de vrede! Maar achter dit verhaal zitten een heleboel onuitgesproken aannames. Volgens mij hebben wij de opdracht om ze allemaal te verifiëren voordat we ons voegen bij het koor van de weldenkende meerderheid.

>> meer...


Hoe Hollandse zaadbedrijven de wereld veroverden

in: De Groene Amsterdammer 10 (6 maart 2024)

Het meeste commerciële groentezaad in de wereld komt uit twee Hollandse regio’s. Wat begon met slimme boeren op natte akkertjes is nu een hightechindustrie.

>> meer...


Docu: Vlucht uit Noord-Korea

in: VPRO Gids (3 maart 2024)

Een gezin met kleine kinderen, een radeloze moeder en een dappere dominee nemen ons mee langs de gevaarlijke tocht die Noord-Koreanen moeten ondernemen om de lange arm van Kim Jong-un te ontvluchten, op straffe van de dood.

>> meer...


Europa spoort niet

in: VPRO Gids (3 maart 2024)

Al tien jaar doorkruist Jon Worth heel Europa per trein. Hij verzamelde een adembenemde bak problemen, verkeerde aansluitingen, kapotte lijnen en dure kaartjes. ‘In het binnenland is het wel oké, maar over de grens gaat het mis.’ Wie repareert het Europese net?

>> meer...


De leegte van geweld

in: Karavaan der Zotten 1 (februari 2024)

En weer krijg je de vraag in your face: Voor wie ben je? Wat vind je van het geweld, van het gruwelijke leed? Mag je zwijgen bij zulk onrecht, van zelfmoordenaars en bombardementen?

>> meer...


Now available in English

voorkant

Blog

Goed doen of vrij worden?
23 Mei 2024

Sommige mensen noemen me een idealist, maar er is iets mis met die term. Ik praat erover door met Bram Kalkman, van de website Holy Hub.


>> meer... | Geen reacties
Podcast Filosofie over Ellul
03 Mei 2024

Voor de Podcast Filosofie had ik een mooi gesprek over leven en denken van Jacques Ellul. Een stoomcursus Ellul in 45 minuten!


>> meer... | Eén reactie