Archief

terug naar frankmulder.info

Heggen, hagen, houtwallen

in: De Groene Amsterdammer 48 (30 november 2022)

Landbouw en natuur kunnen heel goed samen, laten boeren en natuurbeschermers in de Ooijpolder bij Nijmegen zien. De sleutel is een oud geheim: de heg.

>> meer...


Poor People Don’t Need Help

in: overig, English - plough.com (November 14, 2022)

Where rich and poor come together, there is the kingdom of God, says Ugandan bishop Zac Niringiye. That’s quite different from pity, charity, or aid.

>> meer...


Past kernenergie wel in een duurzame energiemix?

in: overig De Helling 3 (najaar 2022)

Na lange tijd staat toch kernenergie weer op de agenda van het kabinet. De voordelen zijn groot, maar de risico’s en de kosten ook, en dat maakt de afweging heel complex. Natuurlijk heeft iedereen liever alleen zon en wind – maar wat als dat niet genoeg is?

Ik schreef dit artikel op verzoek van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks, voor hun blad De Helling. Het stuk verscheen in een iets kortere versie, maar omdat het zo'n belangrijk thema is lees je hier het hele verhaal.

>> meer...


Radicale boerenkaas

in: De Groene Amsterdammer 41 (12 oktober 2022)

De wereld van kaasboer Floor de Jong, actief voor Farmers Defence Force en de SGP, staat mijlenver af van die van de gemiddelde stedeling. Is er in een gesprek van mens tot mens nog gedeelde grond te vinden?

>> meer...


Dodendans

in: VPRO Gids 40 (1 oktober 2022)

Er komt tegenwoordig bijna elke week wel een crisis bij: energiecrisis, stikstofcrisis, klimaatcrisis, asielcrisis, kabinetscrisis, en dan hebben we het nog niet eens over oorlogen en hongersnoden verder weg. We leven in crisistijd. Maar het is een modern fenomeen om de problemen in dit aardse tranendal te zien als crises die je moet oplossen, vertelt geschiedkundige Beatrice de Graaf. Zij schreef dit jaar het essay van de Maand van de Geschiedenis, over crisis en crisisgevoel.

>> meer...


We willen wel verduurzamen, maar kán het ook?

in: De Groene Amsterdammer 34 (24 augustus 2022)

Waterstof, lithium, kobalt, fosfor. In de afgelopen maanden onderzochten Sanne Bloemink en ik verschillende elementen die nodig zijn voor een duurzame toekomst. We stuiten op allerlei inspirerende initiatieven en ontwikkelingen, maar dat neemt niet weg dat één vraag steeds prangender wordt: kunnen we wel blijven willen wat we nu willen? Kunnen we onze luxe en digitale levensstijl, gebaseerd op grenzeloos en goedkoop, wel voortzetten als we de zorg om de aarde écht ernstig nemen?

>> meer...


Duet met een witte kwikstaart

in: De Groene Amsterdammer 34 (24 augustus 2022)

Wat zijn mensen toch gekke wezens, dat ze de natuur willen temmen, zingen de vogels, in de muzikale landschapsvoorstelling Het verdriet van de Zuiderzee.

>> meer...


Elementen voor de toekomst: zeldzame aardes

in: De Groene Amsterdammer 34 (24 augustus 2022)

Om windmolens en elektrische auto’s te maken kunnen we niet zonder zeldzame aardmetalen uit China. Maar wat als China niet meer wil leveren? Of niet meer kan?

Dit artikel is deel van een reeks van Sanne Bloemink en mij over de elementen die we nodig hebben voor een duurzame toekomst.

>> meer...


‘Onze maatschappij biedt grond voor totalitair denken’

in: De Groene Amsterdammer 31 (3 augustus 2022)

De Vlaamse psycholoog Mattias Desmet ziet een groeiende hang naar totalitarisme in de westerse maatschappij. ‘De bevolking snakt naar een overheid die de controle pakt.’

>> meer...


Back to reality

in: English, overig - plough.com (July, 8, 2022)

The good life is found in stubborn reality, in poor neighborhoods and dirty gardens, in the thick of life in community.

>> meer...


Now available in English

voorkant

Blog

Overhoop genomineerd voor architectuurprijs
18 Oktober 2022

Onze woongroep is genomineerd voor de Rietveldprijs, de prijs voor beste architectuur van Utrecht. Wie had dat gedacht!? Samen met de Bibliotheek op de Neude, de Catharijnesingel en nog twee mooie projecten. Je mag meestemmen!


>> meer... | Geen reacties
Podcast over aardmetalen en groene energie
29 Augustus 2022

‘Als we al onze auto’s zouden vervangen door elektrische auto’s, zou dat verschrikkelijk zijn.’ In deze aflevering van de podcast van de Groene Amsterdammer vertel ik over zeldzame aardmetalen, een verhaal uit de reeks Elementen voor een duurzame toekomst. Stuiten we op de grenzen van onze groene droom?


>> meer... | Geen reacties