Archief

terug naar frankmulder.info

'Ik ben keiblij dat ik dit mag doen'

in: De Groene Amsterdammer 5 (31 januari 2024)

Brabantse boeren- en natuurorganisaties hebben een nieuwe manier ontwikkeld om boeren te belonen voor natuur- en milieubeheer. Honderden melkveehouders doen al mee.

>> meer...


Wat vogels ons leren over landbouw

in: De Groene Amsterdammer 32 (9 augustus 2023)

Om de landbouw echt duurzaam te maken, moet je leren denken als een vogel, zegt kiekendiefexpert Ben Koks. Volg de vogels om te zien waar het goed gaat met het land. ‘Een kiekendief houd je echt niet voor de gek.’

>> meer...


Theo Maassen en Thomas Hertog over de kosmos

in: De Groene Amsterdammer online (24 juli 2023)

Na de eerste aflevering van Zomergasten met kosmoloog Thomas Hertog blijft vooral het gevoel hoe onbevattelijk bijzonder het is dat wij bestaan. ‘Is het geen wonder?’, vroeg Theo Maassen. ‘In elk geval een hoofdbreker’, dacht Hertog. Een fascinerend gesprek tussen twee sympathieke mannen.

>> meer...


‘Materie? Die bestaat alleen in onze geest’

in: De Groene Amsterdammer 28-29 (12 juli 2023)

Steeds meer wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het materialistische wereldbeeld niet klopt, zegt filosoof en computertechnoloog Bernardo Kastrup. Ons bewustzijn komt niet voort uit ons brein. Ons brein komt voort uit bewustzijn.

>> meer...


Machines om nergens te komen

in: De Groene Amsterdammer 28-29 (12 juli 2023)

Voor de zomerspecial van de Groene Amsterdammer over intelligentie schreef ik dit essay over kunstmatige intelligentie. Techniek moet ons helpen om de wereld steeds slimmer en makkelijker te maken. Maar slimmer en makkelijker voor wat? Hoe verder we komen, des te verder dat buiten beeld raakt.

>> meer...


De jacht op het oceaangoud

in: De Groene Amsterdammer 24 (14 juni 2023)

Biedt mijnbouw in de diepzee een sleutel naar een groene toekomst of leidt het tot verwoesting van het laatste onaangetaste stuk aarde? Een eerste bedrijf claimt alvast het recht om te beginnen.

>> meer...


‘Onze kernwapens zijn niet defensief bedoeld’

in: De Groene Amsterdammer 21 (24 mei 2023)

Vorige week vrijdag overleed op 92-jarige leeftijd Daniel Ellsberg, beroemde klokkenluider uit de Vietnamoorlog, kernwapenspecialist en activist voor vrede. Vlak voor zijn dood had ik dit gesprek met hem, via een videoverbinding.

De nucleaire dreigementen van Poetin zijn dwaas en immoreel, zegt Ellsberg. Maar het Westen dreigt er al veel langer mee. Volgens de klokkenluider van de Pentagon Papers zet het Westen zijn kernwapens al zeventig jaar actief in.

>> meer...


Staan in de wereld van nu

in: overig (als boek uitgegeven bij Kok Boekencentrum)

Eind vorig jaar heb ik gewerkt aan een nieuwe vertaling van het allereerste boek van Jacques Ellul, Présence au monde moderne. Het is intussen verschenen bij Kok Boekencentrum. Het boekje, datEllul 75 jaar geleden al schreef als soort van inleiding op de rest van zijn werk, is nog steeds heel actueel. Het is een prikkelende analyse over de roeping van christenen in een tijd van techniek en propaganda.

>> meer...


De waarde van oeroude appels, wortels en granen

in: De Groene Amsterdammer 7 (15 februari 2023)

Van de duizenden soorten gewassen waar mensen vroeger van leefden, zijn er nog maar negen die wereldwijd het hoofdbestanddeel van ons voedsel vormen. Deze homogenisering ondermijnt de veerkracht van de aarde.

>> meer...


Following Jesus in Wartime

in: English, overig Plough.com (Feb, 20, 2023)

We’re told the only options in Ukraine are military escalation or appeasing a dictator. Where does that leave followers of the Prince of Peace?

>> meer...


Now available in English

voorkant

Blog

Karavaan der Zotten
19 Maart 2024

Samen met een paar anderen heb ik een krantje gemaakt, op een oude Risograph stencilmachine, met inspirerende verhalen over wat het kan betekenen om Christus te volgen in tijden van storm.


>> meer... | Geen reacties
Wel of niet naar de A12
02 Oktober 2023

Veillig Thuis op bezoek.
'We hebben gehoord dat uw zoon is gearresteerd op de A12. We komen even praten over uw gezinssituatie.'
Tja, ik heb echt geprobeerd om het uit zijn hoofd te praten, maar dat is niet gelukt.
Lees maar in de krant.


>> meer... | Geen reacties