Archief

terug naar frankmulder.info

'Gastvrijheid mag je nooit uitbesteden'

in: overig - Visie 7 (februari 2023)

In de Bijbel is gastvrij zijn geen bijkomstigheid, maar een centraal kenmerk van de gemeenschap van God. Dat zet onze professionele benadering van 'hospitality' flink op z'n kop.

>> meer...


Elementen voor de toekomst: terugblik

in: De Groene Amsterdammer 4 (25 januari 2023)

Sanne Bloemink en Frank Mulder deden een jaar lang onderzoek naar de elementen die een duurzaam leven dichterbij brengen. In deze briefwisseling blikken zij terug.

>> meer...


Verstrikt in het Servische moeras

in: De Groene Amsterdammer Het Groene Lab (27 januari 2023)

Mensensmokkelaars zijn zelf vaak jonge vluchtelingen, schrijft Channa van der Horst, die een paar maanden met ze meeleefde in Servië. Hoe meer grenzen Europa bouwt, hoe meer smokkelaars er nodig zijn.

Dit stuk heb ik samen met haar geschreven, op basis van haar dagboekaantekeningen.

>> meer...


Heggen, hagen, houtwallen

in: De Groene Amsterdammer 48 (30 november 2022)

Landbouw en natuur kunnen heel goed samen, laten boeren en natuurbeschermers in de Ooijpolder bij Nijmegen zien. De sleutel is een oud geheim: de heg.

>> meer...


Poor People Don’t Need Help

in: overig, English - plough.com (November 14, 2022)

Where rich and poor come together, there is the kingdom of God, says Ugandan bishop Zac Niringiye. That’s quite different from pity, charity, or aid.

>> meer...


Past kernenergie wel in een duurzame energiemix?

in: overig De Helling 3 (najaar 2022)

Na lange tijd staat toch kernenergie weer op de agenda van het kabinet. De voordelen zijn groot, maar de risico’s en de kosten ook, en dat maakt de afweging heel complex. Natuurlijk heeft iedereen liever alleen zon en wind – maar wat als dat niet genoeg is?

Ik schreef dit artikel op verzoek van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks, voor hun blad De Helling. Het stuk verscheen in een iets kortere versie, maar omdat het zo'n belangrijk thema is lees je hier het hele verhaal.

>> meer...


Radicale boerenkaas

in: De Groene Amsterdammer 41 (12 oktober 2022)

De wereld van kaasboer Floor de Jong, actief voor Farmers Defence Force en de SGP, staat mijlenver af van die van de gemiddelde stedeling. Is er in een gesprek van mens tot mens nog gedeelde grond te vinden?

>> meer...


Als mannen huilen

in: Karavaan der Zotten (20 oktober 2022)

Een hoopgevend verhaal over Iran, dat ik heb opgetekend uit de mond van Shima, een Iraanse vriendin van mij.

>> meer...


Dodendans

in: VPRO Gids 40 (1 oktober 2022)

Er komt tegenwoordig bijna elke week wel een crisis bij: energiecrisis, stikstofcrisis, klimaatcrisis, asielcrisis, kabinetscrisis, en dan hebben we het nog niet eens over oorlogen en hongersnoden verder weg. We leven in crisistijd. Maar het is een modern fenomeen om de problemen in dit aardse tranendal te zien als crises die je moet oplossen, vertelt geschiedkundige Beatrice de Graaf. Zij schreef dit jaar het essay van de Maand van de Geschiedenis, over crisis en crisisgevoel.

>> meer...


We willen wel verduurzamen, maar kán het ook?

in: De Groene Amsterdammer 34 (24 augustus 2022)

Waterstof, lithium, kobalt, fosfor. In de afgelopen maanden onderzochten Sanne Bloemink en ik verschillende elementen die nodig zijn voor een duurzame toekomst. We stuiten op allerlei inspirerende initiatieven en ontwikkelingen, maar dat neemt niet weg dat één vraag steeds prangender wordt: kunnen we wel blijven willen wat we nu willen? Kunnen we onze luxe en digitale levensstijl, gebaseerd op grenzeloos en goedkoop, wel voortzetten als we de zorg om de aarde écht ernstig nemen?

>> meer...


Now available in English

voorkant

Blog

Karavaan der Zotten
07 Juni 2023

Een nieuw project waar ik aan meedoe: de Karavaan der Zotten. Een magazine over Christus volgen in tijden van crisis. Op zoek naar nieuwe manieren om geloof vorm te geven als het menens wordt. Abonneer je gratis op twee verhalen per week van inspirerende mede-zotten en -zottinnen. Vooralsnog online, maar we zijn snode plannen aan het smeden om dit op echt papier te krijgen. Zodat we dat scherm weer uit kunnen zetten.


| Geen reacties
Podcast over Kingsnorth, klimaat, crisis, hoop en levensstijl
06 Februari 2023

Kees van Ekris in gesprek met Marieke en mij over leven in tijd van (ecologische) crisis, en wat je daar in je dagelijks leven wel en niet mee kunt. Een bonusaflevering in de mooie serie Moderne Profeten van de EO naar aanleiding van een podcast over Paul Kingsnorth, die over deze thema's schrijft.


>> meer... | Geen reacties