Archief

terug naar frankmulder.info

Carl Folke: ‘We krijgen een compleet andere planeet’

in: De Groene Amsterdammer (28/29) 13 juli 2022

Dat er crises komen is duidelijk, zegt de Zweedse milieuwetenschapper Carl Folke. De vraag is of we vervallen in barbaars gedrag of dat we samen verhalen vinden om nieuwe wegen in te slaan. ‘We zetten veranderingen in gang die veel onzekerheid met zich meebrengen.’

>> meer...


Onder de dikste ammoniakdeken op aarde

in: De Groene Amsterdammer 27 (6 juli 2022)

In de stikstofstrijd lopen feiten, meningen en verdachtmakingen dwars door elkaar heen. Gelukkig is er een nuchtere wetenschapper die al decennia de stikstofdepositie in heel Nederland bijhoudt. Niet met modellen, maar met korstmossen.

>> meer...


Smachten naar autoriteit

in: VPRO Gids (21 mei 2022)

Totalitair denken is niet iets van vroeger, zegt de Vlaamse psycholoog Mattias Desmet. Juist in het vrije Westen smachten we naar controle en autoriteit. ‘Tijdens de pandemie volgde de meerderheid kritiekloos, critici werden belachelijk gemaakt.’

>> meer...


Het goede nieuws van een gemeenschap

in: overig - Ouderlingenblad (mei 2022)

Leven in gemeenschap met arm en rijk is niet altijd romantisch, maar het is toch het goede leven. Een verhaal over een woongemeenschap, maar ook over 'kerk'.

>> meer...


Elementen voor de toekomst: kobalt

in: De Groene Amsterdammer 23 (8 juni 2022)

Kobalt is vooralsnog onmisbaar voor een duurzame economie, want zonder kobalt geen smartphone en elektrische auto. Maar winning op aarde is slecht voor mensenrechten en milieu. Moeten we de zee in? De ruimte?

Dit artikel is deel van een reeks van Sanne Bloemink en mij over de elementen die we nodig hebben voor een duurzame toekomst.

>> meer...


Elementen voor de toekomst: fosfor

in: De Groene Amsterdammer 14 (6 april 2022)

Twee derde van het winbare fosfor, een element dat cruciaal is om de akkers van de toekomst mee te bemesten, ligt in Marokko. En wij spoelen het door de wc.

Dit artikel is deel van een reeks van Sanne Bloemink en mij over de elementen die we nodig hebben voor een duurzame toekomst.

>> meer...


Iedereen gehoorzaam

in: De Groene Amsterdammer 21 februari 2022

De voorstanders van de QR-code hebben nooit veel kwaad gezien in een maatregel die mensen uitsluit, al is het tijdelijk. Maar wat is tijdelijk? Brussel en Big Tech werken aan identificatie met je smartphone en de QR-code heeft daar een paar flinke obstakels voor weggenomen.

>> meer...


‘Wooncoöperaties kunnen een uitweg bieden uit de wooncrisis’

in: overig - Huurpeil 1 (maart 2022)

Het is de hoogste tijd om de wooncoöperatie uit de niche te halen, zoals dat ook in andere Europese landen gebeurt. Dat geeft bewoners niet alleen zeggenschap en eigenaarschap, maar ook betaalbare woningen.

>> meer...


Het geheim van Lidl

in: De Groene Amsterdammer 2 (12 januari 2022)

Zonder veel ruchtbaarheid is supermarktketen Lidl bezig om de consument met de kleine beurs te voorzien van biologische, fairtrade en gezonde voeding. Heeft de discounter een geheime missie?

>> meer...


Klimaatfeedback uit de versterker

in: De Groene Amsterdammer - Bijlage Muziekgebouw (januari 2022)

Stefan Prins vertolkt in inhabit_inhibit met feedbackloops en gierende luidsprekers wat er gebeurt als natuurlijke processen zoals klimaatverandering uit de hand lopen. ‘Miljaar, dat is wel duister eigenlijk.’

>> meer...


Now available in English

voorkant

Blog

Recensie Front Porch Republic
13 Januari 2022

Een lovende recensie over mijn boek Hyperreality op de site Front Porch Republic. Ik ben een soort Johnny Appleseed, vindt de auteur, dat is een beetje te veel eer, en ik heb ook niet zo'n mooie baard.

“As I read the book I became increasingly aware of a sort of total comprehensivity in brevity I’d not come across in such a critique since I read ...

>> meer... | Geen reacties
Overhoop in the NY Times
04 September 2021

We are in the NY Times today! Our community Overhoop is part of a story about cohousing, in the Style section. Go and see the pictures!


| Geen reacties