Archief

terug naar frankmulder.info

Verzuurde bodem en verzuurde relaties

in: De Groene Amsterdammer 7 (14 februari 2018)

De recente fraudezaak in de melkveehouderij is meer dan een incident. Het is een symptoom van een falend landbouwmodel. Daar kunnen we niet alleen de boeren de schuld van geven. ‘Ons model is op. Het is over.’

>> meer...


Gastvrijheid en verwarring

in: Nederlands Dagblad (3 februari 2018)

Het is een mooie christelijke opdracht: onderdak bieden aan armen zonder huis. Doorgaans kunnen we dat outsourcen naar professionele hulpverleners. Maar soms krijg je een lastig telefoontje. Zoals vorige week.

>> meer...


‘Ik heb het niet gedaan’

in: De Groene Amsterdammer 51-52 (20 december 2017)

De jongerencultuur van de straat schrijft voor dat je brutaal bent. Iemand op zijn zwakste punt pakt. En nooit sorry zegt: dat is gezichtsverlies. Westerlingen kijken een beetje neer op dit concept van eer. Buiten de westerse cultuur is het juist de norm.

>> meer...


Het occulte denken van de nazi's

in: Trouw (27 november 2017)

Het is een bekende figuur in veel boeken en films: de bijgelovige nazi. Denk aan Indiana Jones die nazi's moet tegenhouden op zoek naar een magisch wapen. Ook uit serieuze biografieën weten we dat sommige nazi's zich inlieten met horoscopen. Maar meestal blijft het bij losse anekdotes.

In een nieuw overzichtswerk toont Eric Kurlander, hoogleraar geschiedenis aan Stetson University in Florida, dat deze praktijken geen randverschijnselen waren. Het Derde Rijk was tot in zijn poriën doordrongen van 'bovennatuurlijk denken'.

>> meer...


‘Onze dromen zijn vervuld, maar onze verlangens niet’

in: De Groene Amsterdammer 47 (22 november 2017)

Tijdens het 140-jarig jubileumfeest van De Groene Amsterdammer in De Balie sprak de Tsjechische denker Tomáš Sedlácek de elite aan. ‘We moeten op zoek naar nieuwe dromen en verhalen.’

>> meer...


Begin je eigen woningcoöperatie

in: De Groene Amsterdammer 44 (1 november 2017)

Waarom zou je voor een woning afhankelijk zijn van overheid of markt? Je kunt het heft ook in eigen hand nemen. Een oud idee.

>> meer...


Over Reformatie en eenheid

in: Nederlands Dagblad (4 november 2017)

Deze week viert de protestantse wereld een merkwaardig feest. Vijfhonderd jaar Reformatie. ‘Maarten Luther bracht de kerk in beweging’, meldt de EO zelfs op billboards op het station, ‘Godzijdank’. Dat is nogal een leus.

>> meer...


Als seks wordt uitgekleed

in: overig Visie - 41 (2 november 2017)

Verleidelijke blikken, erotische poses en naakte huid. Je hoeft maar een winkelstraat in te lopen of je voelt het seksuele verlangen in de lucht hangen. Dat kunnen we snel heel moreel vinden. Maar is moraal het goede antwoord? Wat is dat eigenlijk, die' seksualisering'?

>> meer...


Hoe gaat het met het Nederlandse bos?

in: De Groene Amsterdammer 37 (13 september 2017)

In het weinige bos dat Nederland heeft, vergt het combineren van dierenwelzijn, houtproductie en recreatie een uiterst zorgvuldig beheer. Gelukkig zijn er de boswachters.

>> meer...


Het einde van het gezin

in: De Groene Amsterdammer (16 augustus 2017)

Een groot onderzoeksverhaal voor de Groene Amsterdammer. Talloze kinderen in arme buurten maken een echtscheiding mee en groeien op zonder vader. Zo verkruimelt de enige veiligheid die arme mensen hebben: het gezin.

>> meer...


Now available in English

voorkant

Blog

Op naar koop?
27 Februari 2018

We zijn heel druk met de voorbereidingen van de koop van ons gebouw. Zou het überhaupt doorgaan allemaal? Zouden we er volgend jaar nog zijn? Terwijl ik daarover nadenk, schiet er een knalblauwe ijsvogel door de lucht. Midden in de stad.


>> meer... | Geen reacties
De geluksmachine digitaal
01 November 2017

Nu gratis te downloaden: De geluksmachine. Klik hier voor de omslag en hier voor de inhoud.


| Twee reacties